Welcome Гость | RSS Четверг
2024-04-25, 6:45:48
Open network of
ukrainian and polish
NGO's leaders "LEADER"
Come
Home page Registration Log in Serch of news
Menu
Kalender news
«  Декабрь 2006  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
our friends
Статистика
Begining » 2006 » Декабрь » 13 » Через роки до співпраці.
Через роки до співпраці.
Сьогодні ми все частіше чуємо такі слова як співпраця, обмін досвідом, партнерство. З того часу як Україна стала незалежною державою на її території розпочали свою діяльність багато іноземних організацій та фондів. Такі як Міжнародний фонд «Відродження», Польсько-українська ініціатива про співпрацю ПАУСІ, фонд UCAN, східно-європейський демократичний центр EEDC з яким тісно працює наша газета «Базар Медіа в Україні». На той час фінансування відбувалося переважно американськими фондами та фундаціями. Всі вони переймалися проблемами нашого суспільства, розвитком демократіїї, свободи слова. Але часи минали і наші проблеми почали цікавити і польську фундацію ім. Стефана Баторії, ПАУСІ, фундацію Роберта Шумана. На їхні плечі лягла ноша навчання громадським ініціативам українських лідерів. Було відкрито і в Україні безліч організацій, які працювали з іноземними фундаціями. Але через роки більшість з них перестала існувати. Самі дієві продовжують розбудову громадянського суспільства. В їх число входять ГО «Європейський діалог», Асоціація «Нова Доба», президентом якої є наш земляк Войтенко О.М. який багато зробив для розвитку міжнародної співпраці в сфері освіти.
А нещодавно ГО «Європейський діалог» зі Львова та Асоціація «Школа лідерів» з Варшави оголосили конкурс на участь у проекті Українська школа лідерів громадських організацій. В конкурсі брали участь представники різних громадських організацій з усіх областей України. В результаті засідання українсько-польської відбірної комісії до участі в Школі лідерів громадських організацій було запрошено 45 осіб (з них 25 жінок та 20 чоловіків) з 23 регіонів України. На цьому проекті від Полтавської області був присутній і я – Валерій Нижник. Навчання проходили з 24 листопада по 3 грудня. Я представляв ГО «Спілку розвитку села та зеленого туризму».
Всі учасники самостійно отримали візи та вирушили до Львова де на нас чекала Олена Шинаровська, координатор проекту від ГО «Європейський діалог». Спокійно і виважено вона посадила всіх до автобуса і ми вирушили до Варшави. Незважаючи на те, що дорога виявилася нелегкою (затримка на митному переході та пошуки осередку перебування), поїздка була цікавою. Відбулося знайомство з учасниками, які були представниками різних неурядових українських організацій. Це – «Спілка водіїв», «Екоклуб» та «Екоосвіта», ГМ «Опора», МГО «Отогава-до», Єврейський громадський центр, Кримське крайове козацтво та різного виду Євроклуби. Це тільки частина всіх організацій.
По приїзду нас чекав координатор Асоціації Школа лідерів Томаш Шустек та Мартина Квятковська. Які і розповіли нам про наше перебування в Школі і що проект фінансується Міністерством закордонних справ Польщі. З першого дня почалися заняття та тренінги, які через кожні 1,5 години переривало чарівне слово «кава-брейк». Наші голови кипіли від почутої інформації і все це обговорювали на конверсаціях – я як лідер. Навчальна програма передбачала лекції, дискусії щодо організаційної культури третього сектора, налагодження локального партнерства, цінностей громадянського суспільства. Також відбувалися візити в польські громадські організації. Найвідоміші з них: Академія Розвитку Філантропії, Центр Волонтерства, група «Zagranica», Мазовя (Mazowia) та ПАУСІ, де ми мали честь спілкуватися з директором Яном Пєкло (Jan Pieklo). І весь час перебування ми спілкувалися з учасниками Польської школи лідерів неурядових організацій, що відбувалася паралельно з українською. До нас завітав засновник Школи та професор Оксфордського Університету Збігнев Пелчинський, який довго і цікаво розповідав про ідею створення Школи. Але все колись закінчується!
1 грудня – фінальний проект. Тема проекту: І ЩО ДАЛІ? Цілі проекту: Розширення обсягу знань учасників шкіл один про одного, про свої організації та реалізовану діяльність. Створення можливостей для початку співпраці між учасниками програм. Використання досвіду різних людей, організацій, культур. На реалізацію фінального проекту ми мали 16 годин. І робота закипіла… Був відзнятий відеоролик про життя Школи, створено Інтернет-сторінку www.lider.pp.net.ua і в кінцевому результаті була підписана Декларація про співпрацю між випускниками Школи лідерів громадських організацій.
Потім відбулося святкове вручення дипломів із рук професора та святкова вечеря. І на ранок нас чекав автобус до Львова. Так пройшло незабутнє навчання громадських активістів у сфері громадянської освіти. Як сказав Професор Збігнєв Пелчинськи: «Демократичний лад процвітає там, де існує сильне громадянське суспільство, де зявляються широкі кола активних, а також досвідчених і компетентних громадських діячів».
Про Асоціацію Школа лідерів. Школа Лідерів була заснована в 1994 році за ініціативою професора Оксфордського Університету Збігнєва Пелчинського. У лютому 1997 року вона була переформована в Асоціацію Школа Лідерів, яка працює сьогодні. Їхньою місією є підтримка цивільного суспільства. Головний напрямок діяльності Асоціації є навчання громадських активістів, а також підтримка компетентної дискусії про суспільні проблеми і модель держави. Метою програми є передача розроблених в Польщі методів навчання у сфері громадянської освіти. Одним із завдань цієї програми є також підтримка демократичних перетворень в країнах Центральної і Східної Європи. Асоціація поширює ідею партнерства трьох секторів суспільства: державного, приватного/комерційного і неприбуткового. Також прагне розширити громадянське суспільство, усвідомлюючи роль, яку грають в державі громадські організації, політичні партії та бізнес-кола.

Валерій Нижник,
Голова ГО «Спілка розвитку села та зеленого туризму».
Випускник Школи лідерів.

Views: 1184 | autor: Valeriy | Рейтинг: 5.0 |
Всего комментариев: 4
4 Inna  
0
Трохи перефразую : Валерій - диво. Гарна стаття.

3 wicc  
0
Валерій - майстер слова? Диво.

2 matira  
0
Cij text ce super!!! naspravdi znahodzus pid vrazenniam vid navychok i vmin Valery jaki dla sebe vidkryvaju, chym bilshe z Valeroju spilkujusia!!!
ce treba rozislaty she des! na gromadskyj prostir napryklad.
Bravo vid kolektyva Szkoly Liderow hands

1 batiara  
0
Privet, Valery! Bolshoe spasibo za interesnyj tekst ob Ukrainskoj Shkoly Liderov Niegosudarstvennyh Organizacyi! Do vstreci v Polshe!Martyna

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]

Copyright MyCorp © 2006Используются технологии uCoz